Sunday, November 15, 2009

surgery yang berlalu.......lelaki oo lelaki...

assalamualaikum.........lamanye saya tk sentuh blog ni.....jenguk pun tidak.....masa terlalu demanding....pergi kerja,,,balik kerja,,,,,erm....

sebab dah terlalu lama tingglkan blog ni saya nak rewind semula kisah hidup yg dah berlalu....actually saya dah meninggalkan surgery.....sekrg pun dh sangat rindukan kgkwn di surgery,,,,semua MO n all the nurses.......surgeon pun rindu jugak.....walaupun dah backdated tapi saya nk jugak cerita...hehe...

bercerita tentang sebulan terakhir di surgery......

selepas 3 bulan diri ni bekerja di wad perempuan pembedahan aku di pindahkan kerja di ward lelaki supaya aku boleh biasakan diri dgn kes2 surgery lelaki ni.....huh,,,actually berat hati nk gi pindah ward sebb aku dh terlalu selesa kt wad perempuan tu...tp sebbkan aku pun perlu belajar...kt dunia ni ade lelaki n perempuan so aku perlu ade ilmu tuk ke2-2 jantina ni...huhu..

sebelum aku pergi meninggalkan female ward aku perlu menurunkan segala ilmu berkaitan management of penyakit yg berkaitan perempuan ni....terutama sekali pasal kerja2 management patient with breast CA....urusan chemotherapy,,,referral to oncology HKL,,referral to nilai cancer institute,,,,appoinment bone scan,,,and yang terbaru yg aku berjaya usahakan ialah referral patient to MAKNA ( majlis kanser negara ) dan insertion of chemoport tuk chemo patient.......yg lain2 penyakit lelaki n perempuan sama je ade n management pun sama..

dalam kesedihan aku mengucapkan goodbye kepada warga wad 8...then aku memulakan kehidupan di wad lelaki....wad 7....

di wad 7 ........semua pesakit lelaki.....erm,,,,,pesakit pun ramai.....aku rase yg paling byk pun kes yg ade kt wad ni ialah : acute appendicitis ( kt wad surgery mane yg takde appendic kan...haha ) ,,,,kes renal calculi ( mmg byk la...setiap hari atleast mesti ade kes ni ),,,,n lgi satu ialah hernia,,,,

kalau appendicitis tu kekadang bukan kes appendicitis biasa.....lately byk pulak yg jadi appendicular mass --------> inflammed appendix yang telah dibalut oleh lemak2 disekelilingnye,,,kononnye lemak2 tu nk protect la appendix tu daripada irritate surrounding dia yang lain....so dalam erti kata lain jadi bebola appendix.....huhu
tak pun jadi perforated appendix --------> appendindix tu dah terlalu inflammed n bengkak sampai bocor,,,so segala kuman, bakteria, najis yang duk dalam appendix tu masuk kedalam peritonial cavity.....jadilah peritonitis....tak tau la nk terang dalam lay man term....huhu..
tak pun.....appendix yang inflammed n bengkak tu jadi hancur n bertukar jadi nanah yg terkumpul....-----> appendicular abcess....


kalau renal calculi tu mesti pakcik2 tu datang dgn hematuria ( kencing darah ) takpun sakit perut....tapikan sebenarnye pakcik2 tu tk patut pun admit ward sebb renal calculi tu boleh di treat as outpatient if renal function dia normal......if masuk ward pun ape yg boleh kami buat....if pakcik sakit kite bagi analgesic ( ubat tahan sakit ) :
analgesic yg biasa di berikan 1) t. ponstan 500mg tds 2) cap. tramal 50mg tds / iv tramal
3 ) t. celebrex 200 mg bd......
if pakcik hematuria kite just encourage pakcik minum air banyak je la......pastu monitor la kencing dia ade darah lgi ke tak.....bukannye boleh bedah terus pun....
di sebabkan kami tkde pakar urologist so case2 renal calculi ni kami akan refer to URO HKL.....nak refer mmg keje houseman la,,,,kami kena berusaha call n bercakap ngn MO uro hkl yg oncall pada haritu then kena kutuk2 dulu ngn mo tu sebb kami houseman,,,,sepatutnye mo yg kena refer case bukan HO...huhuhu...then if only MO uro terima case tu barulah kami leh refer patient....

tapikan sebenarnye ape yg lebih mencabar di wad lelaki adelah case2 yg berkaitan dengan hal2 lelaki ni......epididimo-orchitis....fournier's gangrene....hydrocele.....testicular torsion....testicular CA.....tapi paling byk mmg jangkitan di tempat itu la..........huhu....take home msg ialah lelaki berjaga jaga lah...jagalah kebersihan diri anda....if di takdirkan anda sakit di bahagian itu silalah berjumpa doktor dgn segera sebb if dh lama simpan iya mungkin telah terlambat......bernanah dan terpaksa di buang.....kan sedih tu....... :(
tp ni semua aku lakukan demi kerja walaupun bile time oncall aku kena face that case alone all by my self!!!!!! aku tak kesah sebb tu kerja aku tp mungkin pakcik2 tu malu ngn aku...maafkan saya pakcik!!!!

dan mungkin jugak aku seorang perempuan,,,,,ade pakcik2 yg menangis kat aku mengenangkan nasib mereka yg berpenyakit tu.......aku jadi tempat luah masalah plak.....sian deorang.....


tak lama aku duk kat wad lelaki tu sebb 2 mggu lepas tu aku diheret menjaga periphery....( case2 surgery yg di luar wad surgery seperti peadiatrics surgery,,, referral dari wad medical or ward OnG,,,,n jaga patient2 surgery yg masuk ICU or CCU....best sgt jaga periphery ni...setiap hari berjalan keliling hospital gi wad2 yg ade case....jaga patient kt icu or ccu yg paling senang....patient intubated, ventilated and sedated....huhu....

my last patient yg aku jaga kat ICU ialah female patient....treated as urosepsis......1st time jumpa dia mmg intubated and ventilated tp not sedated.....patient mmg tk sedarkan diri n no one nk palpate abdomen dia dgn betul......masa memula aku review patient ni aku pun palpate abdomen dia.....left abdomen hard tp right abdomen soft.....pelik......tk penah pun ade documentation pasal abdomen dia....then aku pun teruskan palpate n rase it was a ballotable mass.....ballotable = kidney.....first time aku ballot a kidney....aku pun inform my MO n specialist....rerupanye patient ni ade severe left hydronephrosis ( buah pinggang bengkak dan dipenuhi air )....after patient sedarkan diri n stabil patient telah kite hantar pegi HKL urology for futher management.......

erm...rasenye setakat ni je nk tulis tuk malam ni......mata dah ngantuk dan esok perlu bekerja....rasenye entry kali ni mmg boring tp terima je la sebb atleast ade gk update tuk blog ni.....smile always....and please make smile too...hehe

daaaaaaaaaaaaaaa......




-

2 comments:

  1. saya nak tanya skit!!!
    pemeriksaan uro jantina 2 ape???
    bleh trang kn x??

    ReplyDelete
  2. muhammad adib.....mintak maaf sebab saya jarang dpt bukak blog ni....saya leh jawab soalan awak..tapi awak contact la saya melalui facebook ke....munet_murni@yahoo.com.. TQ

    ReplyDelete